Cryolipolyse behandeling (vet bevriezen), wat is het? Lees het hier! (2024)

Heb jij wel eens gehoord van een Cryolipolyse behandeling? Dit is een behandeling waarbij plaatselijk vet wordt bevroren met een apparaat dat het vet eerst vacuüm trekt en daarna bevriest. Vervolgens zullen de vetcellen bevriezen en verdwijnen. Het lijkt de heilige graal. Maar wat houdt zo’n behandeling nou in en wat gebeurt er nou precies?

Ik heb de hulp ingeschakeld van een professional die deze behandelingen dagelijks uitvoert. Ik wil je voorstellen aan Anna Marie van Kralingen die in haar kliniek The Sculpting Clinic dagelijks mensen helpt met deze behandeling. We hebben haar alle vragen gesteld om jou zo goed mogelijk over deze behandeling te informeren.

We zullen in dit artikel gaan kijken, hoe zo’n behandeling nou in zijn werk gaat, wat er gebeurt in het lichaam, waar de behandeling gedaan kan worden en welke voor- en nadelen er aan zitten verbonden. Blijf ook vooral lezen, want aan het einde zullen we bij de vraag komen of het nou een oplossing is om niet meer te hoeven sporten en gezond eten.

Wat is een cryolipolyse behandeling?

Een cryolipolyse behandeling is een bewezen veilige en effectieve behandeling waarbij door middel van extreme kou, plaatselijke vetophopingen worden bevroren. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van een ‘mommy-tummy’ (hardnekkig hormonaal vet op de buik) lovehandles, een onderkin, vet onder je schouderbladen of zadeltassen, kan dit erg vervelend zijn en lastig weg te krijgen.

Cryolipolyse is een non-invasieve en veilige manier om zeer plaatselijk vet te verwijderen. Voor elk lichaamsdeel hebben wij een ergonomisch gevormd handstuk om een zeer natuurlijk en gelijkmatig resultaat te bereiken. Dit handstuk wordt op het te behandelen gebied geplaatst en zuigt het vacuüm.

Vervolgens wordt het gebied 360 graden rondom verwarmd om de vetcellen soepel en het vet vloeibaar te maken, waarna het snel afkoelt tot -4 tot -10 graden. Hierdoor kristalliseren de celwanden van de vetcellen en breken ze af.

Het vet loopt eruit en samen met de resten van de celwanden wordt het op natuurlijke wijze via je lymfesysteem afgevoerd. De hele vetcel is weg en kan zich dus niet opnieuw vullen met vet!

Doet het pijn?

Een cryolipolyse behandeling doet geen pijn. Wanneer het behandelgebied vacuüm wordt gezogen kan dit wat onwennig aanvoelen, maar het is niet pijnlijk. Na de behandeling kan het wat gevoelig zijn maar dit trekt binnen één á twee uur weer weg. Het wordt niet voor niets de ‘Lunchbreak Treatment’ genoemd; je kan direct na behandeling weer aan het werk.

Hoe gaat een behandeling in zijn werk?

Nu kan ik me voorstellen dat je wilt weten hoe zo’n behandeling er nou uitziet en wat er allemaal in iedere stap gebeurt. Ik zal hieronder stap voor stap uitleggen hoe een complete behandeling in zijn werk gaat.

1) De intake

Wij starten altijd met een gratis en vrijblijvend intakegesprek. Hierin bespreken we jouw wensen/doelen en of deze te realiseren zijn. Vervolgens nemen we jouw intakeformulier uitgebreid door, volgt ons advies en bespreken wij de kosten.

Cryolipolyse behandeling (vet bevriezen), wat is het? Lees het hier! (1)

2) De voorbereiding

Voordat we de behandeling starten make we 360 graden foto’s van het te behandelen gebied. Deze foto’s worden zorgvuldig en veilig opgeslagen in jouw persoonlijke dossier. Daarna meten wij jouw gewicht, omtrek en tekenen we de te behandelen zone af.

3) De behandeling

Allereerst brengen wij een gelpad aan op het te behandelen gebied ter bescherming van de huid. De vacuümkop wordt voorzichtig aangebracht en na de heat shock (het opwarmen van de vetcellen) koelt de kop naar een temperatuur van tussen de -4 en -11 graden.

Hierdoor koelen de vetcellen af tot een temperatuur van onder de 4 graden waardoor ze gaan kristalliseren en de celwand afbreekt. Na 30-60 minuten (afhankelijk van het behandelgebied) verbreekt de specialist voorzichtig het vacuüm. Hierna volgt een massage van het behandelde gebied om de doorbloeding te stimuleren.

De gekristalliseerde cel en het vet worden tot 6 weken na de behandeling op een natuurlijke wijze afgevoerd door het lichaam. Bij elke behandeling wordt er een laagje vet verwijderd. De behandeling zelf is zo goed als pijnloos, en bijwerkingen achteraf zijn er nauwelijks.

Cryolipolyse behandeling (vet bevriezen), wat is het? Lees het hier! (2)

4) Na de behandeling

Na de behandeling mag je nog even rustig blijven liggen onder het genot van wat eten en/of drinken om de huid te laten opwarmen. Er wordt daarna een volgende afspraak ingepland en je krijgt jouw bodycare set en informatie mee voor de nazorg.

Wat gebeurt er in de vetcellen tijdens het bevriezen?

Het bevriezen van vetcellen is in 2009 ontdekt in Boston door wetenschappers. Die ontdekten dat vetcellen heftiger reageren op kou dan omliggende cellen zoals spier- en zenuwcellen; bij 4 graden beginnen de vetcellen al te kristalliseren.

Tijdens een behandeling wordt het behandelgebied vacuüm gezogen en verwarmd. Hierdoor wordt het vet in de cellen vloeibaar en de wanden van de vetcellen soepeler.

Vervolgens koelt het cryolipolyse apparaat het gebied af naar een temperatuur van tussen de -4 en -11 graden celsius waardoor de vetcellen koelen naar 4 graden of kouder. Dit zorgt ervoor dat de celwand kristalliseert, uit elkaar valt en het vloeibare vet eruit kan lopen.

Het lichaam voert de resten op natuurlijke wijze via het lymfesysteem af. Het grote voordeel van cryolipolyse is dat de vetcel zelf volledig afgebroken is, dus zich niet weer opnieuw kan vullen met vet.

Welke delen van het lichaam kunnen behandeld worden?

Nu jij weet wat een behandeling precies inhoudt, hoe die eruit ziet en wat er met de vetcellen is gebeurt kunnen wij ons voorstellen dat je wilt weten op welke delen van het lichaam je het allemaal kunt laten uitvoeren.

Buik:

De bovenbuik en/of onderbuik kunnen behandeld worden met één handstuk. Dit is de meest populaire cryolipolyse behandeling.

Cryolipolyse behandeling (vet bevriezen), wat is het? Lees het hier! (3)

Armen:

De zogenoemde ‘kipfilets’. Veel mensen ervaren deze als storend wanneer ze een mouwloze top dragen. Bij The Sculpting Clinic kunnen beide armen tegelijkertijd behandeld worden.

BH-rollen

De rolletjes die boven het BH-bandje uitkomen op de rug. Vooral erg vervelend bij strakke kleding.

Kin

Eén van de meest lastige gebieden om op natuurlijke wijze vet te verliezen. Cryolipolyse is hiervoor een uitkomst; na 2 behandelingen is er al duidelijk resultaat.

Flanken:

De zogenoemden ‘lovehandles’. Een gebied waar veel mannen en vrouwen moeite mee hebben; vooral na de 30 wordt het lastig om hier met sporten/diëten vanaf te komen.

Bovenbenen buitenkant:

De zogenoemde ‘zadeltassen’. Door hormonen beïnvloed is dit gebied zeer lastig weg te sporten. Cryolipolyse heeft al voor verbluffende resultaten gezorgd.

Bovenbenen binnenkant:

Wanneer de dijen tegen elkaar aan komen tijdens het lopen (‘schuurdijen’) kan dit vervelend voelen en zelfs schaafwondjes veroorzaken. Met cryolipolyse wordt de omvang verminderd en daarmee ook het ongemak.

Voor- en nadelen vet bevriezen

Nu zijn er een aantal mooie voordelen aan een cryolipolyse behandeling en een aantal nadelen. Deze zullen we hieronder eens even kort met je behandelen zodat je deze tegen elkaar kunt afwegen als je een behandeling overweegt.

Voordelen

Laten we eerst eens de voordelen behandelen om met de zonnige kant van het vetbevriezen te beginnen.

Het eerste voordeel is dat het een veilige manier is om de vetcellen te verwijderen. En het mooie hiervan is ook dat het ook nog eens zonder operatie is.

Verder is de ingreep vrijwel pijnloos en zal je dus niet met een revalidatie of iets hoeven te kampen. De behandeling is dan ook vrij snel gepiept en er is gelukkig ook nog eens geen hersteltijd waar je rekening mee moet houden.

Hoewel je de centimeters niet direct kwijt bent zal het lichaam tussen de 2 en 4 centimeter aan vetcellen afvoeren na de behandeling en zal je hierdoor strakker in je vel gaan zitten op de plek van de behandeling.

Nadelen

Nu zitten er natuurlijk ook altijd nadelen aan iets. Zo ook bij een cryolipolyse behandeling.

Zo kan het zo zijn dat je een rode gevoelige huid hebt na de behandeling door de vacuüm koppen. Verder zou het vacuüm onprettig kunnen aanvoelen, hoewel het te overzien is.

Veelgestelde vragen over vet bevriezen

Nu zijn er een hoop vragen rondom vet bevriezen en een cryolipolyse behandeling. We hebben de belangrijkste hieronder even voor je op een rijtje gezet zodat je jouw antwoord ook kunt vinden.

Verlies je gewicht met vet bevriezen?

Nee, je verliest centimeters, geen gewicht. Dit komt omdat een vetcel vet overtollige calorieën opslaat als vet in deze cellen. Nu vries je de vetcellen kapot waardoor je in deze cel geen vet meer kunt opslaan. Maar het lichaam zal het vet uiteindelijk weer in andere vetcellen opslaan. Het is dus eigenlijk puur het shapen van je lichaam. En als je dus gewicht wilt verliezen, zal je dus meer calorieën moeten verbranden dan je binnenkrijgt. Lees hier meer over in ons artikel over gezond afvallen.

Cryolipolyse behandeling (vet bevriezen), wat is het? Lees het hier! (4)

Werkt het echt?

Ja, dit is klinisch bewezen, mits de behandeling is uitgevoerd door een professional in cryolipolyse met de juiste apparatuur.

Hoeveel behandelingen heb je nodig?

Dit is afhankelijk van jouw wensen en het te behandelen gebied. Gemiddeld is er per behandeling zo’n 2-4 centimeter verlies in omvang.

Kan je het zelf thuis doen?

Nee, dit raden wij ten zeerste af. Cryolipolyse is een cosmetische behandeling waar de professional een specifieke opleiding voor heeft gevolgd en waarbij gebruik wordt gemaakt van professionele apparatuur.

Wat kost zo’n cryopiolise behandeling nou?

Een behandeling varieert van 125,- tot 450,-. Bij The Sculpting Clinic hanteren wij een gemiddelde prijs per behandeling van 175,- voor de grotere/lastige gebieden.

Komen vetcellen terug?

Nee, eenmaal vernietigd kunnen de vetcellen niet meer terugkomen. Wel kunnen de overgebleven vetcellen zich verder vullen bij grote gewichtsschommelingen (meer dan 5kg), dus wij raden aan om je gewicht stabiel te houden na behandeling.

Zijn er dingen waar je rekening mee moet houden voor een behandeling?

Draag losse kleding tijdens de behandelingen houd er rekening mee dat de huid kan nog een paar uur gevoelig zijn.

Is dit nou de nieuwe manier van vet verliezen?

Dit is de beste manier om plaatselijk vet te verliezen. Wanneer je echt flink gewicht wil verliezen is sporten en een gezonde leefstijl nog steeds het beste om te doen. Cryolipolyse is bedoeld voor het vormen van je lichaam en om ontsierende vetophopingen te verwijderen.

Conclusie

Zoals je hebt gelezen is vet bevriezen door middel van een cryolipolyse behandeling een mooie manier om op een non invasieve manier het lichaam te shapen. Het is niet een gemakkelijke manier om gewicht te verliezen, maar voornamelijk om plaatselijk vetcellen te verwijderen.

Uiteindelijk zal je na de behandeling gewoon een gezonde leefstijl moeten aannemen om het gewicht ook echt te verliezen en in shape te blijven. Als je dit niet doet dan zal het vet op andere plekken in het lichaam opgeslagen worden.

We hopen dat je wat van dit artikel hebt opgestoken en dat al je vragen zijn beantwoord. Mocht je nou toch nog met een brandende vraag zitten, aarzel dan niet om hieronder een reactie achter te laten of contact op te nemen met The Sculpting Clinic.

Anna Marie bedankt voor al je informatie!

Cryolipolyse behandeling (vet bevriezen), wat is het? Lees het hier! (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Barbera Armstrong

Last Updated:

Views: 6164

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Barbera Armstrong

Birthday: 1992-09-12

Address: Suite 993 99852 Daugherty Causeway, Ritchiehaven, VT 49630

Phone: +5026838435397

Job: National Engineer

Hobby: Listening to music, Board games, Photography, Ice skating, LARPing, Kite flying, Rugby

Introduction: My name is Barbera Armstrong, I am a lovely, delightful, cooperative, funny, enchanting, vivacious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.